Sezon owocowy to najbardziej hojny okres natury, obfitujący w przeróżne owoce i warzywa. Wyciskarka obrotowa umożliwia pobranie z darów natury nie tylko nadzwyczajnego smaku, ale również bogactwa witamin i minerałów. Warto mieć na uwadze, że wyciśnięty sok nie trzeba spożywać w bezpośrednim czasie po przygotowaniu. Istnieją idealne sposoby na przechowanie, które nie umniejszają jego wartości odżywczych. Podpowiadamy jak przygotowywać i pasteryzować soki. Czy wyciskarka do soków wpływa na trwałość soków?
Wyciskarki do soków stały się niezwykle popularne, szczególnie wśród osób, które posiadają w swojej diecie wyłącznie zdrowe produkty. Stwarzają doskonałą alternatywę do konserwowanych soków dostępnych na sklepowych półkach. Posiadają wyłącznie składniki, które świadomie w nie dodajemy, dlatego pozbawione są zbędnego cukru. Rewelacyjnie sprawdza się wyciskarka wolnoobrotowa, która pozwala na całkowite wyciśnięcie soku z owoców i warzyw. W konsekwencji pozostają z nich wyłącznie niezdatne do niczego odpady. Spowolniony proces rozgniatania pozwala uniknąć podniesienia temperatury surowców, natlenienia, spienienia, a nawet rozwarstwienia soku. Stąd też taki sok charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą niż napój pozyskany przy pomocy sokowirówki lub blendera.
W sprzedaży oferowanych jest wiele modeli wyciskarek. Polecane są wyciskarki marki Hurom, np. HUROM H-AE ALPHA PLUS, czy też HUROM One Stop. Użytkownicy cenią sobie także wyciskarki Kuvings, m.in. Kuvings D9900. Jednak nie są to jedyne firmy, które zyskały uznanie wśród posiadaczy. Poszczególne wyciskarki wolnoobrotowe różnią się pomiędzy sobą parametrami, sposobem wyciskania soku, a nawet łatwością w czyszczeniu sprzętu. Dokonując wyboru wyciskarki należy pamiętać o tym, że nie każdy sprzęt umożliwia uzyskanie pełnowartościowego soku. Sprzęt wysokiej jakości pozwala na wyciśnięcie z owoców i warzyw jak największej ilości cennych substancji. Jednak model urządzenia nie posiada związku z możliwym czasem przechowywania napoju. Jest to w pełni zależne od świeżości owoców i sposobu jego przechowywania. Soki z wyciskarki - jak przechowywać? Świeżo wyciśnięty sok można spożywać z dowolnego naczynia, bez względu na surowiec, z którego został on wykonany. Z uwagi na troskę o ekologię i zdrowie najlepiej wypijać je z naczyń, które są wielokrotnego użytku. Zupełnie inaczej kreuje się sytuacja, jeżeli sok ma być przez pewien czas przechowywany. W tym celu, warto wybrać szklany pojemnik lub butelkę. Plastikowe naczynia mogą doprowadzić do wydzielania toksyn, a z kolei metalowe charakteryzują się występowaniem reakcji chemicznych. Przed wykorzystaniem należy dokładnie go umyć i wysuszyć, co dotyczy również zamknięcia. Po przelaniu, naczynie powinno być szczelnie zamknięte, co ogranicza dopływ powietrza. Niezwykle istotna jest także wielkość pojemnika. Powinno być całkowicie wypełnione, aby zminimalizować ilość powietrza. Przechowywanie w małych pojemnikach pozwala na jednorazowe spożycie soku.
Jak przechowywać wyciśnięty sok?
Wyciśnięty sok najlepiej przechowywać w lodówce. Chłód umożliwia zachowanie smaku i wydłużyć czas przechowywania. Po pasteryzacji można przechowywać go nawet przez 3 doby. Przy braku odpowiednich możliwości należy przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu. Czas możliwości do spożycia skraca się do 24 godzin. Najważniejszym czynnikiem, który wpływa na długość przechowywania jest rodzaj wykorzystanych owoców. Cytrusy wydłużają świeżość, co jest przeciwieństwem do truskawek, jabłek lub gruszek. Przechowany sok należy przed spożyciem spróbować w małej ilości, aby upewnić się, czy zachował świeżość.
Sprawdź więcej na https://hurompolska.pl/ >>
Pasteryzacja czy mrożenie?
Soki można przechowywać na dwa sposoby. Pierwszy z nich to umieszczenie go w zamrażalniku, a drugi to proces pasteryzacji. Zaletą zamrażania jest niewątpliwie wygoda. Szczelnie zamknięty pojemnik wystarczy umieścić w zamrażalniku, a przed spożyciem wyciągnąć go odpowiednio wcześnie. Wadą takiego rozwiązania jest brak wystarczającej ilości miejsc do przechowywania. Alternatywą jest wówczas pasteryzacja, co pozwala przechować większe ilości. Wystarczy wyłącznie ułożyć naczynia w garnku wyścielonym ściereczką, następnie zalać je do 3/4 wysokości, a następnie zagotować przez około 20 minut. Po tym czasie należy je wyciągnąć i odczekać do ostygnięcia. Pasteryzowane soki można z powodzeniem przechowywać nawet przez okres zimowy, co pozwala dostarczyć wielu cennych substancji do organizmu. Wyciśnięte soki można wypijać od razu lub przygotować je z wyprzedzeniem. Odpowiednie szklane naczynia pozwalają na dłuższe przechowywanie. Dodatkowo pasteryzacja lub zamrożenie umożliwiają spożycie ich w dalszej przyszłości. Otwarty sok można spożywać przez nawet 3 dni, jednak powinien być przechowywany w lodówce.
Zostaw komentarz