Czy Vegan Protein Powder to kolejny duży biznes wellness?

26 marca 2020 Styl życia

Jeśli jesteś weganinem, wegetarianinem lub kimkolwiek, kto stara się unikać mięsa, prawdopodobnie w kółko słyszysz jedno pytanie: Skąd masz swoje białko?

A jeśli siedzisz w tym od jakiegoś czasu, prawdopodobnie masz przygotowaną przyzwoitą odpowiedź - coś, co dotyka faktu, że niedobór białka jest praktycznie niesłychany wśród przeciętnych Amerykanów, i że białko pochodzi z wielu źródeł roślinnych, które spożywane w połączeniu, mogą dać ci wszystkie potrzebne aminokwasy, nawet o tym nie myśląc. Krótko mówiąc, jeśli jesz zrównoważone posiłki, białko na ogół nie jest problemem.

Jak wszystko, oczywiście, jest kilka wyjątków. Jeśli jesteś sportowcem, który chce spulchnić, na przykład, lub masz specyficzne medyczne lub dietetyczne potrzeby, które wymagają uzupełnienia dawki białka, nie jesteś obecnie ograniczony do surowych jaj i proszków na bazie mleka. 

Rynek wegańskiego białka w proszku jest już 4,64 mld dolarów, na całym świecie, i ma wzrosnąć do 13,19 mld dolarów do 2026 roku, według badań przeprowadzonych przez Fior Markets. Nawet wśród osób, które nie są weganami, coraz większą popularnością cieszą się roślinne proszki proteinowe (na ogół wytwarzane z warzyw lub roślin strączkowych) ze względu na rosnącą świadomość ludzi w zakresie ich własnych alergii i wrażliwości na produkty pochodzenia zwierzęcego oraz obawy dotyczące kwestii zdrowotnych, takich jak cukrzyca typu II i choroby serca. 

Istnieje już wiele marek w tej przestrzeni, które składają się na tę kwotę 4 miliardów dolarów. Vega białka w proszku i innych produktów uzupełniających można znaleźć w różnych sklepach spożywczych. Jego All-in-One proszku, który ma organiczną odmianę teraz, jest wykonana głównie z białka grochu, a także zawiera kilka innych składników pochodzenia roślinnego, oferując nie tylko białka, ale różne witaminy i minerały, jak również. Orgain Organic Protein to kolejna etykieta, którą prawdopodobnie widziałeś już wcześniej w sklepach, a składa się ona z mieszanki grochu, brązowego ryżu i białka chia. 

Duża ilość wegańskich proszków proteinowych na rynku posiada certyfikat USDA organiczny, co powinno być ważne dla każdego, kto spożywa wegańskie mleko w trosce o swoje zdrowie lub środowisko. Obejmuje on Garden of Life i Aloha, a także Optimum Nutrition Gold Standard. KOS, jak również ma białko w proszku, który jest certyfikowany USDA organiczny, wykonane z mieszanki grochu, lnu, chia, nasion dyni i quinoa białka. 

Chociaż większość z nich to mieszanki składników, które obejmują niektóre aromaty i substancje słodzące, tych, którzy chcą naprawdę rozebrać go z powrotem mają opcje, jak również. Myprotein posiada pełną linię produktów Myvegan, które obejmują czystą izolat białka grochu i izolat białka sojowego, jak również odmiany aromatyzowane i słodzone stewią. Produkowane przez OWYN proszki białkowe wykorzystują jako źródło białka groch, dynię i cykorię, a cukier trzcinowy i owoce mnichów jako substancje słodzące dla tych, którzy sterują wolnymi od sztucznych substancji słodzących i alkoholi cukrowych. A linia suplementów wegańskich Complement zawiera białko w proszku z żółtego grochu, pestek dyni, pestek arbuza, migdałów i szałwii - i nic więcej. Jeśli chodzi o The Amazing Chickpea, dostawcę pożywnych produktów do smarowania, już wkrótce wypuści on białko w proszku, którego jednym z głównych składników są gęste rośliny strączkowe.

W dzisiejszych czasach większość osób zainteresowanych odnową biologiczną zajmuje się czymś więcej niż tylko zmianą sylwetki lub wyprostowaniem się - bardziej powszechne jest bardziej holistyczne spojrzenie na zdrowie. Istnieją marki, które, podobnie jak Vega, zawierają inne zdrowe składniki, mające na celu zaoferowanie konsumentom czegoś więcej niż tylko białka. Super's Skinny Protein zawiera mieszankę białek konopi i grochu, a także superżywność zieloną, taką jak spirulina i lucerna. Form Nutrition sprzedaje mieszanki, które zawierają inne korzystne składniki, takie jak enzymy trawienne lub superzielone mieszanki; Sakara Life idzie o kilka kroków dalej, oferując nie tylko białko (z grochu, konopi, sezamu i pestek dyni), ale także mieszankę zieleni, enzymów trawiennych, fitoceramidów (o których mówi się, że poprawiają wygląd skóry, chroniąc kolagen) i B12, dla umysłu, wewnątrz-zewnętrzny suplement.

Ponieważ konsumenci zaczynają postrzegać nie tylko różne aspekty własnego zdrowia, ale także kwestie związane ze środowiskiem i dobrostanem zwierząt jako wzajemnie powiązane, ma sens, że coś takiego jak proszek proteinowy - kiedyś uważany za coś używanego tylko przez sportowców chcących zdobyć masę mięśniową - zmieniłoby kształt i ukierunkowało się na różne rynki. Dane sugerują, że dorośli mężczyźni nadal są głównymi konsumentami białka w proszku, ale nie są jedynymi. To już nie jest jednorazowe, jeden rozmiar pasuje do wszystkich kategorii, a jak kultura wokół fitness, wellness i etyczne życia zmiany i zmiany, to tylko pasuje, że rosnąca kategoria białka w proszku będzie również.

26 marca 2020 Styl życia

0 Komentarze